رسانه هوردای


موزیک فیلم و سریال ورزش خبری بازی و گیم آموشی بیوگرافی همکاری خدمات تماس با ما
Horadi
اسکاتلند
اطلاعات زمینه
مساحت 77,933 کیلومتر مربع
جمعیت 5,879,900 نفر (بر اساس برآورد سال 2025)
پیش شماره +44
پایتخت Edinburgh (ادینبورگ)

اسکاتلند


کشور اسکاتلند (Scotland) کشوری در شمال جزیره بریتانیای کبیر و اروپا است و بخشی از پادشاهی متحده (United Kingdom) را تشکیل می دهد. این کشور با تاریخ غنی جغرافیای متنوع و هویت فرهنگی منحصربه فرد به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری و مطالعاتی شناخته می شود. از ارتفاعات معروفش گرفته تا شهرهای پرجنب وجوشی چون ادینبرا و گلاسگو اسکاتلند ترکیبی از سنت و مدرنیته را ارائه می دهد.

جغرافیا و اقلیم اسکاتلند

اسکاتلند در شمال انگلستان قرار دارد و از غرب و شمال با اقیانوس اطلس از شرق با دریای شمال و از جنوب غربی با دریای ایرلند هم مرز است. با مساحتی حدود ۷۸٬۰۰۰ کیلومتر مربع اسکاتلند دارای زمین های ناهموار و کوهستانی به ویژه در شمال و غرب (ارتفاعات یا Highlands) است. بخش جنوبی که به آن اراضی پست یا Lowlands گفته می شود حاصل خیزتر و پرجمعیت تر است.

اقلیم اسکاتلند اقیانوسی معتدل است با تابستان های خنک و زمستان های ملایم. بارندگی در سراسر سال رایج است به ویژه در غرب. به دلیل عرض جغرافیایی بالا اسکاتلند در تابستان ها روزهای بسیار بلندی و در زمستان ها روزهای کوتاهی دارد.

مروری تاریخی بر  کشور اسکاتلند

تاریخ اسکاتلند به هزاران سال پیش بازمی گردد شواهدی از سکونت انسان در این منطقه تا ۱۲٬۰۰۰ سال پیش وجود دارد. ساکنان اولیه شکارچی-گردآورنده بودند که بعدها جوامع کشاورزی را ایجاد کردند. پیکت ها گائل ها و بریتونی ها اقوام اصلی سلتیک در اسکاتلند باستان بودند. امپراتوری روم تنها بخش هایی از جنوب اسکاتلند را اشغال کرد و هیچ گاه کنترل کامل این منطقه را به دست نیاورد.

در سال ۸۴۳ میلادی کنت مک آلپین با اتحاد پیکت ها و اسکات ها پادشاهی آلبا را پایه گذاری کرد که سنگ بنای اسکاتلند مدرن شد. طی قرون بعد درگیری های متعددی با انگلستان رخ داد از جمله جنگ های استقلال اسکاتلند در اواخر قرن ۱۳ و اوایل قرن ۱۴ که چهره هایی چون ویلیام والاس و رابرت بروس از آن دوره برجسته شدند.

در سال ۱۷۰۷ با تصویب قوانین اتحاد (Acts of Union) پارلمان های اسکاتلند و انگلستان متحد شدند و پادشاهی بریتانیای کبیر را شکل دادند. با این وجود اسکاتلند همچنان نظام های حقوقی آموزشی و فرهنگی مستقل خود را حفظ کرده است.

ساختار سیاسی و حکومت اسکاتلند

اسکاتلند بخشی از پادشاهی متحده است و دارای دولت و پارلمان مستقل خود در شهر ادینبرا می باشد. پارلمان اسکاتلند اختیار قانون گذاری در حوزه هایی مانند آموزش بهداشت محیط زیست و عدالت را دارد. مسائلی مانند سیاست خارجی و دفاعی در اختیار پارلمان بریتانیا در وست مینستر باقی مانده است. پادشاه بریتانیا در حال حاضر چارلز سوم رئیس کشور محسوب می شود. نخست وزیر اسکاتلند ریاست دولت اسکاتلند را برعهده دارد و چهره سیاسی اصلی در امور داخلی اسکاتلند است.

اقتصاد کشور اسکاتلند

اقتصاد اسکاتلند متنوع و پویا است. مهم ترین بخش های آن عبارت اند از

انرژی اسکاتلند در زمینه انرژی های تجدیدپذیر به ویژه باد و جزر و مد پیشرو است. بخش نفت و گاز دریای شمال همچنان نقش مهمی در اقتصاد ایفا می کند. گردشگری جاذبه هایی چون قلعه ادینبرا دریاچه نس (Loch Ness) و جزیره اسکای سالانه میلیون ها بازدیدکننده را جذب می کند. غذا و نوشیدنی اسکاتلند به خاطر ویسکی سالمون و گوشت گاو شهرت دارد. صنعت ویسکی اسکاتلند یکی از بخش های اصلی صادرات آن است. امور مالی ادینبرا یکی از مراکز مالی بزرگ در اروپا به شمار می رود. در سال ۲۰۲۳ تولید ناخالص داخلی اسکاتلند بیش از ۱۹۰ میلیارد پوند برآورد شد. این کشور روابط تجاری گسترده ای با اتحادیه اروپا و ایالات متحده دارد.

شهرها و مناطق شهری مهم

ادینبرا پایتخت اسکاتلند با جاذبه های تاریخی و فرهنگی چون رویال مایل و جشنواره ادینبرا. گلاسگو بزرگ ترین شهر اسکاتلند و مرکز صنعت تجارت و هنر. آبردین به عنوان “پایتخت نفت اروپا” شناخته می شود. دانندی شهر نوآوری در حوزه بازی های رایانه ای و تحقیقات زیست پزشکی.

نظام آموزشی در اسکاتلند

نظام آموزشی اسکاتلند از سایر بخش های بریتانیا مستقل است و دارای برنامه درسی گسترده و انعطاف پذیر می باشد. کودکان از سن ۵ تا ۱۲ سال به دبستان می روند و سپس تا سن ۱۸ سالگی در دبیرستان تحصیل می کنند. مرجع ارزیابی ها و امتحانات “سازمان صلاحیت های اسکاتلند” (SQA) است. مراکز آموزش عالی برتر شامل (دانشگاه ادینبرا دانشگاه گلاسگو دانشگاه سنت اندروز دانشگاه آبردین) تحصیل در دوره های کارشناسی برای دانشجویان اسکاتلندی و اتحادیه اروپا رایگان است اگرچه پس از برگزیت تغییراتی در این سیاست ایجاد شده است.

فرهنگ و سنت های اسکاتلند

فرهنگ اسکاتلندی سرشار از موسیقی ادبیات هنر و افسانه است. ساز بگ پایپ دامن های سنتی (کیلْت) و بازی های ارتفاعات از نمادهای مشهور آن محسوب می شوند. موسیقی موسیقی سنتی با بگ پایپ و ویولن پررنگ است. موسیقی معاصر نیز جایگاه مهمی دارد. ادبیات نویسندگانی چون رابرت برنز والتر اسکات و اروین ولش از اسکاتلند برخاسته اند. جشن ها رویدادهایی چون هاگمانی (شب سال نو) و جشنواره فرینج ادینبرا نماد فرهنگ زنده اسکاتلند هستند.

زبان های رایج در اسکاتلند

زبان اصلی مردم اسکاتلند انگلیسی است اما زبان های دیگری هم مورد استفاده قرار می گیرند. اسکاتس زبانی ژرمنی نزدیک به انگلیسی در بسیاری مناطق رایج است. گیلیک اسکاتلندی زبانی سلتیک که بیشتر در ارتفاعات و جزایر غربی صحبت می شود. تابلوهای دو زبانه و برنامه های آموزشی مختلف به حفظ این زبان ها کمک می کنند.

جاذبه های طبیعی و پارک های ملی

اسکاتلند به طبیعت زیبا و بکر خود شهرت دارد. جاذبه های طبیعی اصلی عبارت اند از  دریاچه نس (Loch Ness) مشهور به هیولای افسانه ای “نسی” بن نویس بلندترین کوه بریتانیا  پارک ملی کرنگورمز محل گونه های نادر جانوری و فعالیت های فضای باز  جزیره اسکای با چشم اندازهای چشمگیر و روستاهای دیدنی  دو پارک ملی رسمی در اسکاتلند وجود دارد لاک لومان و کرنگورمز.

حمل ونقل و زیرساخت ها

اسکاتلند دارای شبکه حمل ونقل توسعه یافته ای است جاده ها و بزرگراه ها ارتباط میان شهرهای اصلی و مناطق دورافتاده راه آهن عمدتاً تحت نظر اسکات ریل با خدمات منطقه ای و بین شهری  فرودگاه ها شامل ادینبرا گلاسگو و آبردین  کشتی ها نقش حیاتی در اتصال سرزمین اصلی به جزایر مانند اورکنی و شتلند دارند  حمل ونقل عمومی در شهرهای بزرگ به خوبی سازمان دهی شده و یارانه دریافت می کند.

گردشگری در اسکاتلند دیدنی ها و فعالیت ها

گردشگری بخش مهمی از اقتصاد اسکاتلند است. فعالیت های محبوب شامل مکان های تاریخی قلعه ادینبرا قلعه استرلینگ و روستای ماقبل تاریخ اسکارا بری ماجراجویی در طبیعت پیاده روی اسکی و دوچرخه سواری در ارتفاعات  تورهای ویسکی بازدید از کارخانه های تولید ویسکی  گلف اسکاتلند زادگاه گلف است با زمین مشهور سنت اندروز  در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۵ میلیون گردشگر از اسکاتلند بازدید کردند.

غذا و فرهنگ غذایی اسکاتلند

غذاهای اسکاتلند بازتابی از میراث کشاورزی آن هستند. غذاهای معروف شامل  هگیس خوراکی تهیه شده از دل و جگر گوسفند به همراه جو دوسر و ادویه  شُرت برد شیرینی سنتی با کره آرد و شکر  کالن اسکینک سوپ غلیظ با ماهی دودی  پای اسکاتلندی و بلک پودینگ از اجزای صبحانه های سنتی اسکاتلندی  غذای معاصر اسکاتلند در شهرهای بزرگ از تأثیرات بین المللی نیز بهره برده است.

مذهب و باورها

مسیحیت رایج ترین دین در اسکاتلند است به ویژه کلیسای اسکاتلند (پروتستان مکتب پرسبیترینی). مذاهب دیگر شامل کاتولیک اسلام هندوئیسم و یهودیت نیز وجود دارند. همچنین تعداد فزاینده ای از مردم خود را بی دین می دانند. تحمل مذهبی یکی از ویژگی های بارز جامعه اسکاتلند است و مکان های عبادی گوناگون در سراسر کشور پراکنده اند.

استقلال و هویت ملی

بحث استقلال اسکاتلند سال هاست مطرح است. در همه پرسی سال ۲۰۱۴ ۵۵٪ از مردم به ماندن در بریتانیا رأی دادند. پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) این بحث دوباره شدت گرفت زیرا بسیاری از اسکاتلندی ها به ماندن در اتحادیه اروپا رأی داده بودند.حزب ملی اسکاتلند (SNP) همچنان خواهان استقلال است و دلایلی چون خودکفایی اقتصادی خروج از برنامه های هسته ای بریتانیا و عضویت مجدد در اتحادیه اروپا را مطرح می کند.

اسکاتلند سرزمینی است از تضادها و شخصیت جایی که قلعه های باستانی در کنار فناوری روز قرار می گیرند و سنت های روستایی با شهرهای مدرن ترکیب می شوند. چه از منظر طبیعی چه تاریخی یا فرهنگی اسکاتلند تأثیری ماندگار بر بازدیدکنندگان و علاقه مندان به شناخت آن می گذارد.

تگ‌ های این مقاله:

نظرات کاربران

هنوز نظری ثبت نشده است.

ارسال نظر