
فلسطین

پایتخت | فلسطین |
---|---|
قاره | اسیا |
جمعیت | 5.5 میلیون نفر |
فلسطین
فلسطین (Palestine) یکی از قدیمی ترین سرزمین های جهان است که در منطقه خاورمیانه و شرق دریای مدیترانه قرار دارد. این سرزمین به دلیل جایگاه مذهبی تاریخی و سیاسی خود اهمیت ویژه ای در سطح جهانی دارد. فلسطین زادگاه سه دین بزرگ الهی اسلام مسیحیت و یهودیت محسوب می شود و همواره مرکز تحولات مهم تاریخی و مذهبی بوده است.
موقعیت جغرافیایی فلسطین
فلسطین در آسیای غربی واقع شده و از غرب با دریای مدیترانه از شرق با اردن از شمال با لبنان و از جنوب با مصر هم مرز است. مساحت تاریخی فلسطین حدود ۲۷ هزار کیلومتر مربع بوده است. امروزه مناطق اصلی فلسطین شامل نوار غزه کرانه باختری رود اردن و بخش هایی از شرق اورشلیم (قدس) می شود.
آب و هوا و طبیعت فلسطین
آب و هوای فلسطین متنوع است. در بخش های ساحلی آب و هوا مدیترانه ای با تابستان های گرم و خشک و زمستان های معتدل و بارانی مشاهده می شود. مناطق داخلی و کوهستانی تابستان های گرم تر و زمستان های خنک تری دارند. بیابان های جنوبی آب و هوایی گرم و خشک دارند. رود اردن دریای مرده و کوه های مرکزی از مهم ترین ویژگی های طبیعی فلسطین هستند.
تاریخچه فلسطین از باستان تا امروز
تاریخ فلسطین به هزاران سال قبل بازمی گردد. این منطقه یکی از نخستین مراکز تمدن بشری بود.
فلسطین در دوران باستان
آثار باستانی نشان می دهد که انسان های اولیه از دوره های نوسنگی در فلسطین زندگی می کرده اند. شهرهای کهنی همچون اریحا (Jericho) که به عنوان یکی از قدیمی ترین شهرهای مسکونی جهان شناخته می شود در این سرزمین قرار دارد.
تسلط امپراتوری ها
در طول تاریخ فلسطین تحت سلطه امپراتوری های مختلفی چون مصری ها آشوری ها بابلی ها ایرانیان هخامنشی یونانی ها رومی ها و بعدها بیزانسی ها قرار گرفت. هر کدام از این حکومت ها ردپایی فرهنگی و معماری در فلسطین به جا گذاشتند.
ظهور اسلام و دوره خلافت اسلامی
با ظهور اسلام در قرن هفتم میلادی فلسطین به یکی از مراکز مهم اسلامی تبدیل شد. در زمان خلیفه دوم عمر بن خطاب فلسطین فتح شد و شهر قدس جایگاه ویژه ای در دنیای اسلام پیدا کرد.
فلسطین در دوران عثمانی
از سال ۱۵۱۷ میلادی فلسطین به مدت حدود چهار قرن تحت حاکمیت امپراتوری عثمانی قرار داشت. این دوره شاهد ثبات نسبی و رونق اقتصادی در منطقه بود.
قرن بیستم و آغاز بحران
با فروپاشی عثمانی در پایان جنگ جهانی اول فلسطین تحت قیمومیت بریتانیا قرار گرفت. وعده تأسیس «خانه ملی یهود» در اعلامیه بالفور (۱۹۱۷) باعث آغاز تنش های گسترده ای میان عرب ها و یهودیان شد.
اشغال سرزمین فلسطین و شکل گیری رژیم صهیونیستی
در سال ۱۹۴۸ پس از پایان قیمومیت بریتانیا موجودیت رژیم صهیونیستی اعلام شد که منجر به جنگ اعراب و اسرائیل و آوارگی صدها هزار فلسطینی گردید. این رویداد در فرهنگ فلسطینی به «نکبه» معروف است.
ساختار سیاسی فلسطین
دولت فلسطین توسط سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) تأسیس شد. امروز تشکیلات خودگردان فلسطین بخش هایی از کرانه باختری و نوار غزه را اداره می کند. حماس نیز کنترل نوار غزه را از سال ۲۰۰۷ در اختیار دارد.
پایتخت فلسطین
فلسطینی ها اورشلیم شرقی (بیت المقدس) را پایتخت کشور خود می دانند. با این حال به دلیل اشغال این منطقه توسط اسرائیل رام الله به عنوان مرکز اداری موقت تشکیلات فلسطینی فعالیت می کند.
پرچم فلسطین
پرچم فلسطین شامل سه رنگ مشکی سفید و سبز به صورت افقی با یک مثلث قرمز در سمت چپ است. این پرچم نماد اتحاد ملت های عربی و آرمان آزادی فلسطین است.
جمعیت و زبان مردم فلسطین
برآوردهای سال ۲۰۲۴ نشان می دهد که جمعیت فلسطین حدود ۵.۵ میلیون نفر در داخل فلسطین و بیش از ۷ میلیون نفر در دیاسپورا (مهاجرت) هستند. زبان رسمی مردم عربی است و بیشتر جمعیت مسلمان (اکثراً سنی) می باشند. جمعیت کوچکی از مسیحیان فلسطینی نیز وجود دارد.
دین و فرهنگ در فلسطین
فلسطین نقش برجسته ای در تاریخ ادیان ابراهیمی ایفا می کند. شهر قدس محل مسجدالاقصی کلیسای قیامت و دیوار ندبه است که برای مسلمانان مسیحیان و یهودیان اهمیت فوق العاده ای دارد.
مناسبت های مذهبی و فرهنگی
عید فطر عید قربان میلاد مسیح و هفته مقدس مسیحی از جمله مناسبت های مذهبی برجسته در فلسطین هستند. همچنین روز نکبه (۱۵ مه) به عنوان یادبود آوارگی فلسطینی ها برگزار می شود.
لباس موسیقی و هنر
لباس های سنتی فلسطینی به ویژه لباس های زنان با نقش و نگارهای ظریف بخشی از میراث فرهنگی این سرزمین است. موسیقی فلسطینی نیز از ترکیب موسیقی عربی سنتی و مدرن تشکیل شده و اشعار مقاومتی در آن نقش پررنگی دارد.
اقتصاد فلسطین
اقتصاد فلسطین با چالش های زیادی مواجه است از جمله محدودیت های ناشی از اشغالگری و نبود دسترسی به منابع طبیعی.
بخش های اصلی اقتصادی
-
کشاورزی زیتون مرکبات و خرما از محصولات اصلی فلسطین هستند.
-
صنعت تولیدات کوچک مقیاس مانند پارچه بافی و صنایع غذایی نقش دارند.
-
خدمات آموزش بهداشت و توریسم مذهبی از دیگر بخش های فعال اقتصاد هستند.
واحد پول فلسطین
واحد پول رسمی فلسطین شِکِل جدید اسرائیل (ILS) و دینار اردنی (JOD) است.
آموزش در فلسطین
سطح سواد در فلسطین بالاست و در سال های اخیر بیش از ۹۶٪ جمعیت بالغ فلسطین باسواد هستند. دانشگاه های مهمی مانند دانشگاه بیرزیت دانشگاه النجاح و دانشگاه اسلامی غزه نقش برجسته ای در آموزش عالی دارند.
هنر و ادبیات فلسطین
ادبیات فلسطین با اشعاری چون محمود درویش و سمیح القاسم نماد مقاومت و هویت ملی است. سینمای فلسطین نیز در سطح بین المللی شناخته شده و فیلم هایی چون «عمر» و «بهشت اکنون» جوایز جهانی دریافت کرده اند.
فلسطین و رسانه ها
رسانه های فلسطینی نقش مهمی در انعکاس صدای مردم فلسطین دارند. شبکه هایی مانند فلسطین الیوم القدس تی وی و رادیو معان از جمله رسانه های مهم فلسطینی هستند.
چالش های کنونی فلسطین
اشغالگری و شهرک سازی
ادامه اشغال سرزمین های فلسطینی و شهرک سازی های غیرقانونی یکی از بزرگ ترین موانع دستیابی به صلح پایدار است.
محاصره غزه
نوار غزه از سال ۲۰۰۷ تحت محاصره زمینی دریایی و هوایی قرار دارد که بحران انسانی شدیدی ایجاد کرده است.
وضعیت پناهندگان فلسطینی
میلیون ها فلسطینی همچنان در اردوگاه های پناهندگان در سراسر خاورمیانه زندگی می کنند و حق بازگشت به سرزمین های خود را مطالبه می کنند.
روابط خارجی فلسطین
فلسطین به عنوان یک کشور ناظر در سازمان ملل متحد شناخته شده است و توسط بیش از ۱۳۵ کشور به رسمیت شناخته می شود. همچنین عضویت در سازمان هایی نظیر یونسکو را داراست.
جاذبه های گردشگری فلسطین
-
مسجدالاقصی و قبه الصخره در قدس
-
کلیسای قیامت در قدس
-
دریای مرده پایین ترین نقطه خشکی روی زمین
-
شهر باستانی اریحا
-
بیت لحم محل تولد حضرت عیسی مسیح
فلسطین
فلسطین سرزمینی با تاریخ غنی فرهنگ بی نظیر و مردمی مقاوم است. این کشور علیرغم چالش های گسترده همچنان الهام بخش مبارزه برای آزادی کرامت انسانی و صلح در سطح جهان باقی مانده است. آینده فلسطین به تلاش های جهانی برای تحقق عدالت و احترام به حقوق بشر گره خورده است.
فلسطین

پایتخت | فلسطین |
---|---|
قاره | اسیا |
جمعیت | 5.5 میلیون نفر |

اطلاعات مقاله

نظرات کاربران
هنوز نظری ثبت نشده است.